вторник, 15 декември 2015 г.

Министерство на икономиката стартира засилени проверки за опасни стоки на пазара преди Коледа

Министерство на икономиката стартира засилени проверки за опасни детски играчки и други стоки на пазара преди празниците, съобщиха от пресцентъра на институцията, цитирайки зам.-министър Даниела Везиева. Идеята на проверките, извършвани съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) е да се постигне по-голяма информираност на потребителите, както и превенцията. 
От началото на декември КЗП вече е направила 227 проверки, свързани с детските стоки и е обособила няколко типа опасни стоки като детски облекла , играчки и др. В 10% от обектите са открити нарушения  и опасните стоки са иззети от пазара, е заявила още зам.-министърът на икономиката.
Везиева обяснила, че всяка година по време на празниците потребителите трябва  да внимават какво купуват, както и как се използват пиротехнически средства. По думите й за опасни се считат всички стоки, които не отговарят на утвърдените параметри на сертифициране, съгласно европейското и българското законодателство. В това число влизат и стоките, върху които не са изписани указания за употреба и безопасност. Ето защо през декември е зачестило извършването  на регулярни проверки с цел осигуряването на безопасността и здравето на потребителите.
За изминалата 2015г. година КЗП е извършила 33 хил. проверки, от които има издадени 3000 акта и събираемост от 2,98 млн. лв. ДАМТН е извършила 58 хил. проверки, издадени са 980 наказателни постановления за 3,9 млн. лв.
По прессъобщение на пресцентъра на Министерството на икономиката

Няма коментари:

Публикуване на коментар