вторник, 24 юли 2012 г.

Хлябът поскъпва, месото и млякото - наесен


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира, че има обективни причини за повишаване на ценатана хляба, като рекордната цена на пшеницата и скъпите горива.
"Има обективни причини за повишаване на цената на хляба - пшеницата е рекордно скъпа, горивата - също, факт е, че години назад хлябът е единствената стока, за разлика от месни и млечни продукти, която не е поскъпвала сериозно, но
въпросът е да няма залитане",
каза земеделският министър пред журналисти след заседанието на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура при президента.
На него беше обсъдена темата за националните приоритети в селскостопанската политика на България до 2020 г.

Найденов каза, че възнамерява да свика следващата седмица Консултативния съвет по зърното, на който ще бъдат отчетени резултатите от жътвата, и ще бъдат коментирани тенденциите за увеличаване на цената по цялата верига - на пшеницата, брашното и крайния продукт.
Той допълни, че ако в близките няколко дни не завали дъжд, се поставя
под въпрос добрата реколта на царевица,
което ще рефлектира върху цената на фуражите и ще доведе до поскъпване на мляко и месо.
В отговор на въпрос министърът коментира, че с оглед на по-ниското потребление през летния сезон, когато се набляга повече на зеленчуци и плодове, повишението няма да се усети толкова бързо, но
през септември-октомври ще има реално поскъпване
Важното е да можем да следим това по цялата верига и да няма опити за спекулации, или някой да се опитат на базата на обективни фактори да вдигнат цената неимоверно много, посочи Найденов.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5004711

Няма коментари:

Публикуване на коментар