неделя, 15 юли 2012 г.

Ябълките с най-много пестициди сред плодовете и зеленчуците

Ябълките са най-замърсени с пестициди сред всички плодове и зеленчуци, които си купуваме. След тях са целината и чушките.
Най-чисти по същия показател са лукът, ананасите и царевицата, съобщават от Environmental Working Group (EWG), цитирани от Здраве.бг
Наскоро те публикуваха поредното си проучване върху съдържанието на пестициди и други химикали в неорганичните храни.
Изследователите от EWG твърдят, че са установили "значими остатъци от пестициди" в 68% от продукцията, която са тествали, включително химикали, които са забранени за употреба в земеделието.
Остатъци като органофосфати, които могат да причинят проблеми с нервната система, били открити и в бебешките храни.
Учените, както и след всяко предишно тяхно изследване, са съставили списък с 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци, но в доклада си този път са включили и списък с 15-те най-малко замърсени. 
Начело на списъка с най-замърсената продукция са ябълките, следвани от целината, чушките, прасковите, ягодите, нектарините, гроздето, спанака, марулите и краставиците. 
Най-чистите плодове и зеленчуци започват от лука, следван от сладката царевица, ананасите, авокадото, зелето, граха, аспержите, мангото, патладжана и кивито.
Зеленият фасул, къдравото зеле и зелените листни зеленчуци, които били тествани, съдържали остатъци от пестициди, които ги класират извън челната 12-ица, но все пак в тях са открити органофосфатни замърсители.
Лобистки групи като Алианса по храните и земеделието твърдят, че EWG са изопачили диаграмите и плодовете и зеленчуците могат да бъдат измити преди консумация, като така ще бъдат премахнати всички остатъци от пестициди. 
Но все пак много специалисти са единодушни, че миенето едва ли е достатъчно във всички случаи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар